4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Ik leer je effectief leiderschap!

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door menselijk gedrag en hoe je dat kunt beïnvloeden. Na mijn studie psychologie heb ik in diverse rollen gewerkt waarin mensen en gedrag centraal stonden. Als (sales- en marketing) manager, trainer en als coach. De vragen die mij intrigeren zijn bijvoorbeeld:

 • Wat drijft mensen te doen wat ze doen?
 • Waardoor raken mensen gemotiveerd en komen ze in beweging?
 • Hoe krijg je mensen mee in (ongewenste) verandering?
 • Op welke manier communiceer je het meest effectief?
 • Hoe komt het dat de een schijnbaar moeiteloos zijn doelen realiseert en succesvol zijn terwijl de ander zich laat remmen door beren op de weg?
 • Wat zorgt ervoor dat mensen energiek, vitaal en bevlogen zijn, in plaats van leeg geploeterd en uitgeblust?

De afgelopen 20 jaar heb ik enorm veel geleerd over deze boeiende onderwerpen en al 15 jaar werk ik vanuit mijn eigen bedrijf met mensen aan bewustwording en hun persoonlijke groei als professional of leider. Ook denk ik graag met organisaties mee over vraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen van individuen en teams.

Ik geloof dat iedereen een leider in zich heeft!

Of je nou een heel bedrijf leidt, een team aanstuurt, een groep vrienden of gewoon jezelf, in een bepaalde vorm is iedereen een leider. Elke dag kun je invloed uitoefenen, keuzes maken, doelen realiseren, inspireren en groeien. En werken aan je zelfleiderschap is voor mij altijd de eerste stap voor het groeien in leidinggeven aan anderen.

Natuurlijk leiderschap gaat over jezelf zijn. Jezelf écht kennen: je kracht en je kwetsbaarheid. Weten waar je voor staat, waar je heen wilt en van daaruit acteren. En dat begint aan je binnenkant, stil staan bij wie jij ‘van nature’ bent.

In mijn werk als coach neem ik je dan ook graag mee naar buiten omdat de natuur helpt in contact te komen met jezelf, je eigen natuur. Door het lopen ben je in beweging, wat creativiteit vergroot, helderheid schept en jouzelf ook makkelijker in beweging brengt.

Mijn drijfveer in mijn werk is om mensen bewust te maken van hun keuzes en hen te helpen hun leiderschap te vergroten. Zodat zij alle kwaliteiten optimaal inzetten voor een waardevol leven voor zichzelf en de wereld om zich heen.

“Ask yourself if what you are doing today is getting you closer to where you want to be tomorrow”

Mijn eigen reis

Als kind al was ik energiek, sociaal, heel zelfstandig en had een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik voelde me soms behoorlijk geremd door de goed bedoelde ‘bemoeienis’ van mijn ouders en verlangde heel erg naar de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken.

Vanaf de dag dat ik uit huis was, heb ik mijn hart gevolgd en deed ik dingen die belangrijk waren voor mij. Ik was ambitieus, een harde werker, wist heel goed wat ik wilde en had een actief en bevlogen leven. Doordat ik echt mijn eigen pad volgde voelde ik me sterk en vol vertrouwen. Mijn keuzes maakte ik heel intuïtief en ik durfde daarbij buiten mijn comfort zone te gaan. Natuurlijk soms met vallen en weer opstaan. Maar ik had het gevoel dat ik de hele wereld aankon. En als ik nu terugkijk ben ik ook heel trots hoe ik dat allemaal gedaan heb:

-Ik combineerde (top)sport, sociale en bestuurlijke activiteiten met leuke bijbanen én goede studieresultaten.
-Op jonge leeftijd gaf ik al leiding aan teams en organisaties en heb naast vele successen ook lessen geleerd uit minder leuke situaties als moeten reorganiseren, fraude en moeilijke samenwerkingen.
-Ik maakte de overstap naar een nieuwe baan met 5 uur reistijd per dag voor slechts 25% van mijn vorige salaris (wat wel heel riant was). Iedereen verklaarde me voor gek! Maar ik wilde groeien dus ik luisterde naar mijn innerlijke raadgever.

De ‘gevangenis’ van mijn overtuigingen

Sinds 2004 werk ik als zelfstandig interimmanager en trainer/coach en had volop opdrachten en inkomen. We hebben twee prachtige kinderen. Manlief had een geweldige functie en reisde veel. Voor de buitenwereld hadden we het prima voor elkaar!

Om dat allemaal vol te houden merkte ik dat ik steeds vaker compromissen aan het sluiten was waarbij ik de prioriteit legde bij alles wat ik voor anderen ‘moest’ doen en niet voor waar ik zelf behoefte aan had.

In mijn werk legde ik de lat heel hoog. Ik vervulde uitdagende management/MT rollen en was daarin heel succesvol. In elke baan of opdracht voelde ik een enorme drive, betrokkenheid en verantwoordelijkheid om de doelen te realiseren. Achteraf veel meer dan ‘gezond’ was en er daadwerkelijk van mij verwacht werd. Ik gaf heel veel van mezelf en ging regelmatig over mijn grenzen heen. Dat leidde tot de nodige migraine aanvallen, waar ik natuurlijk het liefst niets van liet merken.

Thuis wilde ik voor ons gezin zorgen zoals ik geleerd had dat een ‘goede moeder’ dat behoort te doen. Dat leidde dus tot intensieve dagen waarbij ik vaak een deel van mijn werk in de late avonduren deed.

Mijn eigen wensen en behoeftes schoof ik steeds vaker naar de achtergrond en ik ploeterde me door de week. Gevangen in mijn overtuigingen waaraan ik allemaal ‘moest’ voldoen. De bevlogen en energieke Monique was ver zoekgeraakt. En het was de hoogste tijd dat ik dat zelf ging veranderen voordat mijn energie helemaal op zou raken!

Van lijden naar leiden!

Om mijn drijfveren, verlangens en passie te (her)ontdekken, moest ik eerst vertragen, stilstaan en loskomen van het zorgen voor anderen. De verbinding met mezelf weer voelen. Ik heb toen het besluit genomen om al mijn rollen tijdelijk los te laten en alleen naar Thailand te gaan.

Daar kon ik ‘de echte Monique’ weer voelen. Vervolgens heb ik mijn verlangens voor mijn bedrijf en privéleven verder uitgewerkt en daarmee een heldere koers neergezet. Ik heb gekeken hoe ik mijn leven wil leiden en naar de keuzes die ik te maken had. Welke gedachtes en overtuigingen me daarbij hielpen en welke me tegenhielden. Ik heb ze aangekeken en aangepakt. En ik heb besluiten genomen.

Ik voelde heel sterk dat ik dat helemaal zelf in de hand had. Dat ík de enige verantwoordelijke ben om de juiste keuzes te maken voor mezelf. En steeds meer kwam het gevoel terug van de krachtige zelfstandige leider in mij.

Ik leef niet meer naar de (veronderstelde) verwachtingen van anderen maar ik kies mijn eigen pad. Ik voel weer mijn energieke, krachtige ik. Daardoor inspireer ik meer en heb ik meer succes en impact in mijn bedrijf. Naar mijn kinderen heb ik geen schuldgevoel dat ik er niet altijd kan zijn, maar juist de drive om hen voor te leven hoe je je talenten inzet en je meest waardevolle leven kunt leven. Want dat is wat ik hen wil meegeven!

Wat je verder over mij moet weten

Mijn glas is halfvol. Ik sta positief en licht in het leven. No nonsens en met twee voeten op de grond. Ik ben kritisch en houd niet van half werk. Samen met mijn klanten ga ik ervoor de resultaten te behalen die zij voor ogen hebben. Mijn werkwijze wordt omschreven als energiek met een innerlijke rust, eerlijk, integer en soms liefdevol confronterend. Ik ben niet de juiste persoon voor mensen die een negatieve instelling hebben en graag een slachtofferrol aannemen. Dit lijkt misschien allemaal heel serieus maar ik houd ervan om te lachen en versta de kunst om zware dingen licht te maken.

Als je me écht zou kennen, zou je weten dat:

 • ik in de natuur enorm oplaad. Daar gaat mijn drukke hoofd echt uit en mijn intuïtie aan. Ook klanten ervaren het werken in de natuur als ontspannen en verhelderend. Komen snel tot de kern. Veel coaching sessies doe ik daarom in het bos.
 • ik ervan droom ooit in Sydney te wonen en te werken. In een huis aan zee.
 • ik gek ben op dansen op heerlijke discomuziek.
 • ik ook zomaar kinderarts had kunnen worden en ook chef-kok
 • het spannendste wat ik ooit heb gedaan is kanoën op de Zambezi rivier tussen tientallen nijlpaarden en krokodillen. Ons pas gesloten huwelijk werd direct op de proef gesteld…
 • ik mijn beste beslissingen intuïtief maak. Mijn ouders noemden dat vroeger impulsief maar inmiddels weet ik het verschil. Intuïtief, daar hoef je niet over na te denken, je voelt aan alles dat het klopt. Impulsief is wanneer je met nieuwe schoenen thuiskomt als je op pad ging voor een notitieboekje. Ook dat heb ik trouwens in me 😉
 • je mij ’s nachts kunt wakker maken voor oesters, aardbeien en champagne. En ook voor sushi en een warme appeltaart uit de oven.
 • ik zelfs met bijna 30 jaar mijn rijbewijs op zak nog steeds geen goede rotondes kan nemen. Oh ja en de weg vinden… ook zo’n dingetje. Gelukkig is er Google Maps.