4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Ik geloof dat iedereen de regie kan nemen over zijn eigen leven

Ik vind het ook belangrijk om jezelf hierin serieus te nemen en regelmatig een ‘apk-check’ van jezelf te doen om te weten hoe het ervoor staat. Of je echt je eigen leven leidt of je eigenlijk aanpast aan (verwachtingen van) anderen. Hiervoor is het nodig af en toe te vertragen of stil te staan.

Het is belangrijk een richting te hebben, een helder doel voor ogen maakt het veel makkelijker krachtige keuzes te maken omdat je weet waar je naar op weg bent. Je mag altijd terugkomen op een eerder besluit als het niet goed voelt voor jou. Ik geloof ook dat je geen invloed hebt op dingen die je overkomen, maar dat je wel altijd een keuze hebt hoe je ermee omgaat. Niet kiezen is ook een keuze. Dan kies je er namelijk voor om het bij het oude te laten.

Ik houd ervan om grote dingen klein te maken. Zodat je ook daadwerkelijk stappen gaat zetten. Want de enige manier om te veranderen is in actie komen. Als jij niets doet, verandert er ook niets.

Zelf besloot ik al vroeg te kiezen wat voor mij belangrijk is

Als kind al was ik heel zelfstandig en had een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ik verlangde erg naar de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Vanaf de dag dat ik op kamers woonde, heb ik mijn hart gevolgd en deed ik dingen die goed en belangrijk waren voor mij. Ik durfde buiten mijn comfortzone te gaan en koos voor waar ik me prettig bij voelde. Ik was ambitieus, een harde werker en had een actief en bevlogen leven.

Mijn keuzes waren regelmatig anders dan de verwachtingen die mijn ouders en sommige anderen voor mij hadden. Maar zij konden mij nu niet meer remmen!

Ik volgde mijn eigen pad, mijn passie, ik voelde me sterk en vol vertrouwen. Natuurlijk soms met vallen en weer opstaan. Ik had het gevoel dat ik de hele wereld aankon. En als ik nu terugkijk ben ik ook heel trots hoe ik dat allemaal gedaan heb:

*Ik combineerde (top)sport, sociale en bestuurlijke activiteiten met leuke bijbanen én goede studieresultaten.

*In het werkende leven heb ik de overstap gemaakt van een baan in een prachtig kantoor op 10 minuten loopafstand met een ongelofelijk riant salaris naar een baan met 5 uur reistijd per dag en 25% van dat salaris. Omdat die nieuwe baan meer groeimogelijkheden had.

*Omdat ik vind dat het leven niet alleen uit hard werken moet bestaan namen mijn man en ik een sabbatical en gingen op reis; met twee kleine kids naar de andere kant van de wereld.

Ongemerkt werd mijn leven daarna ‘huisje, boompje, beestje…’

Inmiddels woonde ik met mijn man en twee kinderen in een prachtig huis. Ik werkte als zelfstandig interimmanager en trainer/coach en had volop opdrachten en inkomen. Manlief had een geweldige functie en reisde veel.

Om dat allemaal vol te houden merkte ik dat ik steeds vaker compromissen aan het sluiten was. En het voelde of ik eigenlijk continu in een diepe spagaat zat.

In mijn werk legde ik de lat heel hoog. En privé wilde ik ook de goede moeder, partner, vriendin, zus, dochter en buurvrouw zijn.

Ik had nogal wat ballen om in de lucht te houden en de bevlogen en energieke Monique was ver zoekgeraakt. Ik werkte heel hard aan de dromen en levens van anderen maar mijn eigen leven was veranderd in een kabbelend beekje. Toen voelde ik dat er wat moest veranderen!

Ik had het nodig om mezelf te herontdekken

Ik wilde op onderzoek naar mijn passie, drijfveren en verlangens. Maar omdat ik zo vast zat in het patroon van werken en zorgen, waar ik als een soort control-freak overal bovenop zat en de hele dag met to do lijstjes in de weer was lukte dat natuurlijk niet zomaar.

Daar moest ik eerst van loskomen maar hoe doe je dat? Ik heb het besluit genomen om in mijn eentje voor 10 dagen naar Thailand te gaan. Om weer eens te kunnen voelen wie de ‘echte Monique’ ook al weer was, zonder alle rollen die ik in het dagelijks leven vervulde.

Het thuisfront steunde me daarin maar in mijn omgeving riep mijn keuze soms kritische vragen op. Ik besloot me daardoor niet van de wijs te laten brengen.

Tijdens deze reis ben ik echt weer gaan voelen wie ik ben en waar ik voor sta. Waar ik naar verlang. Hoe ik mijn leven wil leiden, samen met mijn gezin. Mijn droomplaatje had ik zó helder voor ogen.

En ik wist ook dat ik iets heel belangrijks te doen had! Dat ik ervoor moest zorgen dat ik niet weer in oude patronen en gedachtes zou vervallen zodra ik thuis was. En daar al snel zou denken dat ik op dat exotische eiland in een soort droom had geleefd die toch niet uit zou kunnen komen.

Mijn reis heb ik thuis voortgezet

Ik voelde heel sterk dat ik dat helemaal zelf in de hand had. Dat ík de enige verantwoordelijke ben om de juiste keuzes te maken voor mezelf. En steeds meer kwam het gevoel terug van de krachtige zelfstandige leider in mij.

Mijn verlangens heb ik verder uitgewerkt en daarmee een heldere koers neergezet. Daarna heb ik gekeken naar de keuzes die ik te maken had. En heb ik besluiten genomen.

Besluiten die goed voelen voor mij en ook praktische impact hadden. Natuurlijk moest ik daarvoor regelmatig uit mijn comfortzone maar achteraf was het heel goed en belangrijk voor mij. Ik zorg er nu voor dat ik geen keuzes maak die niet bij mij passen.

Nu voel weer mijn energieke, krachtige ik. Ik leef niet meer volgens de besluiten van een ander maar ik kies mijn eigen pad. Ik voel dat ik een bevlogen leven vol waarde heb. Dat ik soms fouten maak en dingen niet altijd goed gaan, maar ik altijd invloed kan hebben op hoe ik me erbij voel en hoe ik ermee omga. En ik merk nu dat mijn omgeving daar alleen maar wel bij vaart.

Wat je verder over mij moet weten

Mijn glas is halfvol. Ik sta positief en licht in het leven. No nonsens en met twee voeten op de grond. Ik ben kritisch en houd niet van half werk. Samen met mijn klanten ga ik ervoor de resultaten te behalen die zij voor ogen hebben. Mijn werkwijze wordt omschreven als energiek met een innerlijke rust, eerlijk, integer en soms liefdevol confronterend. Ik ben niet de juiste persoon voor mensen die een negatieve instelling hebben en graag een slachtofferrol aannemen. Dit lijkt misschien allemaal heel serieus maar ik houd ervan om te lachen en versta de kunst om zware dingen licht te maken.

Als je me écht zou kennen, zou je weten dat:

  • ik in de natuur enorm oplaad. Daar gaat mijn drukke hoofd echt uit en mijn intuïtie aan. Ook klanten ervaren het werken in de natuur als ontspannen en verhelderend. Komen snel tot de kern. Veel coaching sessies doe ik daarom in het bos.
  • ik ervan droom ooit in Sydney te wonen en te werken. In een huis aan zee.
  • ik gek ben op dansen op heerlijke discomuziek.
  • ik ook zomaar kinderarts had kunnen worden en ook chef-kok
  • het spannendste wat ik ooit heb gedaan is kanoën op de Zambezi rivier tussen tientallen nijlpaarden en krokodillen. Ons pas gesloten huwelijk werd direct op de proef gesteld…
  • ik mijn beste beslissingen intuïtief maak. Mijn ouders noemden dat vroeger impulsief maar inmiddels weet ik het verschil. Intuïtief, daar hoef je niet over na te denken, je voelt aan alles dat het klopt. Impulsief is wanneer je met nieuwe schoenen thuiskomt als je op pad ging voor een notitieboekje. Ook dat heb ik trouwens in me 😉
  • je mij ’s nachts kunt wakker maken voor oesters, aardbeien en champagne. En ook voor sushi en een warme appeltaart uit de oven.
  • ik zelfs met bijna 30 jaar mijn rijbewijs op zak nog steeds geen goede rotondes kan nemen. Oh ja en de weg vinden… ook zo’n dingetje. Gelukkig is er Google Maps.
Menu Title