4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Help, mijn to-do lijst is nooit af!

Je bent de hele dag aan het hollen op je werk, van de ene meeting naar de volgende en ondertussen handel je alle vragen en verzoeken uit je overvolle mailbox af. Tussen de bedrijven door regel je nog even de oppas omdat je morgenavond een etentje hebt waar je niet onderuit kunt. Je bedenkt je dat je ook nog langs de supermarkt moet en denkt af en toe even aan alles wat je voor de aankomende vakantie nog moet regelen. Als je aan het einde van de dag uitgeput op de bank zit, is je to-do lijst langer dan waar je deze dag mee begon. Je zucht…

Herkenbaar?

Heb jij ook het gevoel dat je elke dag zoveel moet en te weinig toe komt aan de dingen die je eigenlijk zou willen doen? Of ben je het contact met wat jij zelf echt wilt zelfs kwijtgeraakt en voel je vooral stress?

Het gebruiken van een to do lijst is een manier om alle acties uit je hoofd te halen en dat geeft overzicht en rust. Het is wel belangrijk om op de juiste manier met je to-do lijst om te gaan. Hieronder geef ik je een aantal praktische tips:

1 – Omdenken: Van ‘ik moet’ naar ‘ik wil’.

Dit was voor mij zo’n eye-opener: Neem je to-do lijst en schrijf voor alle acties die daarop staan: ik wil … (de website updaten, een blog schrijven, acquisitie bellen etc etc). Klopt wat er nu staat nog voor jou? Bij welke acties voel je dat het niet klopt omdat het niet is wat je echt wilt? Vraag je dan af:

  • Van wie en waarom moet ik dit doen?
  • Wat gebeurt er als ik het niet doe? (Hoe belangrijk is het? Kan ik het schrappen?)
  • Kan ik het (structureel) door iemand anders laten doen?
  • Kan ik het op een andere manier slim oplossen zonder dat het mij teveel tijd kost?

Je zult waarschijnlijk zien dat er best een aantal dingen is die je hiermee van je to do lijst kunt halen waardoor je tijd over hebt voor belangrijkere zaken. Ook zul je merken dat er soms dingen gedaan moeten worden omdat ze belangrijk zijn in het realiseren van jouw doelen. Wanneer je deze echt alleen zelf kunt doen (maar er tegenop ziet), plan deze acties dan aan het begin van je dag, dan heb je het achter de rug en kun je aan de slag met dingen die je graag doet.

2 – First things first

Met de eerste stap hierboven heb je al een onderscheid gemaakt tussen de zaken die belangrijk zijn en de zaken die onbelangrijk zijn en niet bijdragen aan jouw doelen. Maak nu een onderscheid tussen de dingen die urgent zijn en de dingen die niet urgent zijn. Je maakt dus een korte termijn- en lange termijn lijst.

Schrijf op wat de belangrijkste 3 dingen zijn die je gedaan wilt hebben aan het einde van de dag die voor je ligt. Dit is je korte termijn to do lijst. Het is een illusie te denken dat je lange termijn to do lijst af komt, focus je dus op die dingen die leiden naar jouw doelen. Om je werkdag rustig af te sluiten kun je ook aan het einde van je dag een lijst maken voor de volgende dag.

Begin vervolgens met de zaken die je hebt opgeschreven en pas wanneer je dat klaar hebt ga je met andere dingen aan de slag. Deel eventueel je werkdag in blokken en maak tussen de middag tijd vrij om je mail te checken of te reageren op belangrijke zaken die tussendoor komen of mensen terug te bellen. Laat je eigen doelen leidend zijn!

3 – Hoe is het met je energie?

Neem een paar keer per dag 1 minuut de tijd om te voelen hoe het met je is.

Sluit even je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Constateer (zonder oordeel en zonder de intentie om iets te veranderen) hoe je je voelt. Hoe is het in je hoofd? Zit er spanning in je lichaam en zo ja waar voel je dat? Hoe is het met je energie? Kijk eens of je bij verschillende acties een verschillend gevoel hebt?

Wanneer je je bewust bent hoe je je voelt weet je ook of je met de dingen bezig bent waar jij gelukkig van wordt.

4 – Waar verlang je naar?

“Everyone wants to live on top of the mountain, but all the happiness & growth occurs while you’re climbing it.” Andy Rooney

Hoe wil jij je het liefst voelen? En dan bedoel ik niet het gevoel dat je krijgt wanneer je complete to do lijst zou zijn afgewerkt, maar hoe je je wilt voelen vandaag? Nu?

Als je weet hoe je je het liefst wilt voelen, merk dan eens op hoe vaak je dat gevoel nu al hebt? Wat kun je doen zodat je dat gevoel vaker hebt? Je zult zien dat er meerdere mogelijkheden zijn. Zet die dingen op je to do lijst. Dat betekent dat je steeds meer de dingen gaat doen die echt bij jou passen. Als jouw verlangens niet leiden tot de doelen die je nu hebt gesteld in je werk of privé, dan is het goed om eens te kijken of deze doelen nu nog bij je passen of dat je daar andere keuzes in wilt maken.

Gebruik jij een to do lijst of juist niet? Welke tips helpen jou hierbij? Laat het me weten in de comments…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *