4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Ben jij ook zo’n doorzetter?

En vind je dat een fijne eigenschap? Als jij een Doorzetter in je hebt, weet je vast dat die eigenschap je in het leven veel kan brengen.

Maar soms kan jouw Doorzetter het je ook knap lastig maken.
Om even rust te nemen. Ergens van een afstandje naar te kijken. Te reflecteren
Om nieuwe dingen te doen. Je gedrag te veranderen. Uit je comfortzone te stappen
En om zelfonderzoek te doen.

Dat merkte ook Hans, een van mijn coachees.
Hij begreep maar niet waarom hij er al meerdere keren niet toe kwam zijn afspraken na te komen en de huiswerkopdrachten uit te voeren.

Hans voelde zich daar erg schuldig over en ook verward. Want juist voor hem zou dit toch een peulenschilletje moeten zijn? “Gaan met die banaan” en “opgeven is geen optie” zetten hem altijd weer in gang.

Samen hebben we gekeken hoe dit nu zit.
En hij ontdekte dat zijn doorzetten eigenlijk altijd gaat over doorzetten in dingen die hij voor een ander doet. Zijn collega’s, zijn gezin, zijn vrienden… Hij ontdekte dat hij moeilijk nee kan zeggen, alle problemen zelf wil oplossen en zijn grenzen niet aangeeft. Tijd voor zichzelf of écht kunnen genieten, dat is er al lang niet meer bij!

Hij ontdekte dat hij anderen continu belangrijker maakt dan zichzelf!
En omdat hij al zo lang gericht is op wat de ander verwacht of nodig heeft, weet hij niet meer waar hij zelf echt naar verlangt.

Herken jij dit misschien?
Dat je altijd voor anderen klaar staat.
Dat je wel weet dat je meer voor jezelf mag kiezen.
Maar dat je soms niet weet wat je dan zelf écht wilt.
Dat het ‘niet –weten’ je onrustig maakt.
En spanning oproept.
Je het daarom maar laat zitten.
En je vervolgens weer dóórgaat (voor die ander!).

Wat kun je doen?
Allereerst is het belangrijk dat je je bewust bent van de kracht van jouw doorzetter en dat je situaties herkent waarin jij juist hard gaat werken om maar niet naar jezelf te hoeven kijken.
Realiseer je dat dit goedbedoelde harde werken een vlucht kan zijn waardoor je niet de aandacht op jezelf richt. Misschien omdat dat onrust of andere gevoelens oproept.

Zet jezelf eerste maar eens even stil!
Ga eens 3 minuten zitten zonder prikkels om je heen.
Richt je aandacht naar binnen.
Voel je ademhaling en observeer hoe je lichaam voelt.
Voel je ergens pijn of spanning?
Hoe is het in je buik? In je hoofd?
Doe dit zonder er een oordeel over te hebben.
Wat je ook ervaart.

Als je dit regelmatig doet, bijvoorbeeld een paar keer per dag, word je je steeds bewuster van jezelf en kom je dichterbij jouw verlangens, jouw grenzen en jouw waarden.

Geef jouw Doorzetter een andere functie in je leven!
En als je weet waar het voor jou echt om gaat en wat jij echt wilt, kun je je Doorzetter heel goed inzetten om de regie over je leven terug in handen te nemen. Om krachtige keuzes te maken en je niet zomaar uit het veld te laten slaan. Daar ligt zijn kwaliteit en daar is hij volgens mij voor bedoeld!

Wil je meer weten over hoe je voor jezelf kunt kiezen zonder schuldgevoel? Dan heb ik goed nieuws voor je. Binnenkort komt mijn E-Book uit met “4 Gouden tips om voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel”. Ik zal jou als eerste op de hoogte stellen wanneer je het kunt aanvragen.

Mocht je nu hierover al dringende vragen hebben of denk je dat ik je kan helpen met andere vragen over persoonlijk leiderschap, neem dan gerust contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *