4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Belangrijke redenen om te wandelen tijdens werktijd

Dat wandelen goed voor ons is, is inmiddels wel bekend. De meeste mensen kiezen ervoor om dit vooral te doen in hun vrije tijd, vaak pas nadat ook de nodige ‘boodschappenlijstjes’ zijn afgewerkt. En dat is jammer, want juist zakelijk profiteer je extra van de voordelen die wandelen je biedt. Helemaal als je dat ook nog eens in de natuur doet.

6 voordelen van wandelen die een positieve impact hebben op je werk:

1. Wandelen stimuleert helder denken

Door het wandelen breng je je lichaam én je geest in beweging, je haalt een frisse neus en door de steeds wisselende omgeving krijg je steeds nieuwe inspiratie. Je maakt gemakkelijker contact met je gevoel en intuïtie waardoor inzichten en oplossingen als vanzelf lijken te komen.

2. De creativiteit neemt toe

Zowel de linker- als de rechter hersenhelft worden gestimuleerd door het wandelen en wanneer deze beide delen samenwerken, wordt je totale capaciteit aangesproken. Oplossingen bedenken voor ingewikkelde problemen gaat gemakkelijker en zeker als je hierbij nog gebruik maakt van alles wat je onderweg tegenkomt.

3. Communicatie gaat makkelijker

Een goed gesprek voeren tijdens een wandeling gaat veel natuurlijker dan in een vergaderkamer, koffietentje of op de werkplek. Doordat je naast elkaar loopt en elkaar niet de hele tijd hoeft aan te kijken is er al meer ontspanning. Door het bewegen komen woorden gemakkelijker, zeker als je een beelddenker bent. Als er iets uitgepraat moet worden kan de spanning in je lijf op een natuurlijke manier afgevoerd worden. Mensen ervaren letterlijk en figuurlijk meer lucht en ruimte. Hierdoor komen en blijven gesprekken, samenwerkingen en projecten goed op gang.

4. Wandelen geeft energie

Ben je moe of heb je een dip? Ga gewoon meteen naar buiten in plaats van er tegen te vechten (of te gaan snaaien). Als ik ‘binnen’ werk en zeker als dat veel computerwerk is, krijg ik in de middag vaak zo’n moment dat ik er even doorheen zit en er niets meer uit mijn handen komt. Wanneer ik dan een wandeling van een half uur maak, kan ik er weer uren tegenaan en werk ik veel effectiever.

5. Wandelen verhoogt je concentratieniveau en focus

Kun jij je lastig concentreren en stuiteren je gedachten alle kanten op? Ook dan is wandelen het middel. Als je dit doet in een ‘groene’ omgeving, dan verhoogt het de concentratie en focus met zo’n 20%. Wat helpt is tijdens het wandelen met je aandacht naar je voeten te gaan. Bewust voelen hoe je loopt, beweegt en contact maakt met de aarde onder je voeten. Een half uurtje op deze manier lopen zorgt ervoor dat je weer ‘goed geaard’ en dus rustig aan de slag kunt.

6. Wandelen draagt bij aan je algehele gezondheid

Door het bewegen in de buitenlucht maakt je lichaam stoffen aan waar je een goed gevoel van krijgt zoals endorfine en serotonine. De productie van stresshormoon cortisol neemt juist af. Een wandeling van 30-45 minuten is al goed voor het verlagen van je bloeddruk. Ook neemt zelfcompassie toe doordat mensen zich in de natuur realiseren dat zij hun ‘maskers’ niet nodig hebben en mogen zijn wie ze werkelijk zijn;   dat is ook wat de natuur laat zien.

TIP: Mocht je je geremd voelen door je manager of je collega’s wanneer jij een half uurtje naar buiten gaat voor een wandeling, nodig diegene dan eens uit om jullie geplande (zakelijke) bespreking te houden tijdens een wandeling. En kijk dan beide eens naar wat dat jullie heeft opgeleverd. Wie weet wordt ‘zakelijk wandelen’ vaste prik in je agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *