4 Gouden tips om krachtig voor jezelf te kiezen zonder schuldgevoel

Aan welke kathedraal bouw jij? – 3 tips voor effectief leiderschap

Ken je het bekende verhaal van de drie metselaars?

Een voorbijganger ziet drie metselaars aan het werk en vraagt wat zij aan het doen zijn. De eerste zegt: “Ik ben stenen aan het stapelen”. De tweede zegt: “Ik ben een muurtje aan het metselen”. De derde zegt: “Ik ben een kathedraal aan het bouwen”.

Alle drie de metselaars hebben gelijk. Het is maar hoe je aankijkt tegen je werk. Iedere activiteit kan het karakter krijgen van werken aan een kathedraal.

Wat is de kathedraal in jouw organisatie of team?

Is er een gemeenschappelijke droom of doel? Een missie, een ‘Waartoe zijn wij hier op aarde?’ Iedereen heeft er zo zijn eigen naam voor. Ik gebruik zelf vaak ‘het waarom’ of ‘het hoger doel’.

Zoals Simon Sinek stelt, is het hebben van een “Why” bepalend voor het succes van een organisatie. Zijn model (Golden Circle) wordt door marketeers tegenwoordig veelal als uitgangspunt genomen om te bouwen aan sterke merken met echte verhalen.

Het hebben, uitdragen en werken aan een hoger doel heeft positieve invloed op de bevlogenheid van medewerkers in een organisatie. Een missie geeft richting voor het formuleren van een visie, strategie en doelen. Leiders kunnen medewerkers duidelijk maken waar ze heen willen en welke doelen ze willen realiseren zodat medewerkers daaraan vanuit een autonome rol en met hun specifieke talenten invulling aan kunnen geven.

3 Tips voor effectief leiderschap:

1 – Check eens of ieder teamlid het einddoel nog helder voor ogen heeft.
Met een helder en inspirerend doel ben je al halverwege! Dit levert betrokkenheid op en geeft aan wat de inzet van ieder teamlid oplevert. Maak eens tijd voor een teambijeenkomst waarin de doelen nog eens helder uiteen gezet worden en er gesproken kan worden over ieders bijdrage aan dat doel vanuit persoonlijke kwaliteiten.

2 – Ga eens met je medewerkers in gesprek over hun passies, waarden en ieders ‘kathedraal’.
Waar willen jouw teamleden hun energie in steken, waar willen zij graag aan bouwen en een bijdrage aan leveren? Het zou zomaar kunnen dat je erachter komt dat een teamlid bijvoorbeeld heel graag een van jouw projecten zou willen doen, waar jij zelf eigenlijk geen tijd voor hebt of wat je doet omdat het er nu eenmaal bij hoort. Je zult ook merken dat veel mensen deze antwoorden niet direct paraat hebben. Maar wat een verrijking dat jij hen inspireert hier eens over na te denken.

3 – Ga ook zelf aan de slag met jouw eigen waarom, jouw passies en jouw unieke talenten
Hoe beter je jezelf kent, hoe authentieker je kunt zijn in je rol en hoe meer inspiratie en motivatie je weet over te brengen op je teamleden. Binnenkort ontvang je meer tips hierover.

Het ‘waarom’ maakt het verschil tussen stress en passie. “Het is allebei hard werken. Maar als je weet waarom je elke dag op je werk verschijnt, kun je passie hebben. Weet je dat niet, dan wordt het stress.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *